Ulricehamn Pride 2020

PRIDERFSL

ULRICEHAMN PRIDE 24-29 augusti 2020

(Mer information kommer! Följ eventet på fb. Där finns också snart länkar till program för alla dagar, måndag-lördag. // More information will come. Please follow the event on fb. There you’ll soon also find links to events for all days, Monday to Saturday)

Välkomna till Ulricehamn Pride: en lokal manifestation för en bättre värld med och för alla – med ett starkt samlande fokus på det breda rättighetsarbete som specifikt gäller hbtqi-personer: homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner. Ulricehamn Pride är en normkritisk och antirasistisk festival som vill visa på det solidariska arbete som redan görs, och som vill understryka att vi kan göra mer, tillsammans.

I år fyller RFSL som förbund 70 år och det är 50 år sedan den första prideparaden genomfördes – som en följd av Stonewallupproren 1969. Innan och sedan dess har mycket hänt. Mycket har vunnits, och mycket återstår att göra – lokalt och globalt. Kanske blir det än tydligare ett år som 2020 som präglas av pandemi och ökad utsatthet, ökat polisvåld och politik som utnyttjar viruset för att inskränka mänskliga rättigheter. En samhällsutveckling som går åt ett mer rättvist, inkluderande, jämlikt håll kräver arbete – här och nu, precis som där och då.

Ulricehamn Pride drivs av engagemang och hårt ideellt arbete, utan kommersiella intressen. Vi är övertygade om att ingen är fri förrän alla är fria: kampen för lika rättigheter gäller precis varenda människa, oavsett vem du är, vem du blir kär i, vilken bakgrund du har eller var du bor.

Ulricehamn Pride 2020 är också en inbjudan till att ta ett bredare grepp, såväl geografiskt som tidsmässigt, nu förändrar vi den här kommunen, den här världen, till det bättre!

ENGLISH: A lot of our programs are very possible to attend even if you do not speak Swedish. For English texts: please visit www.sjuharad.rfsl.se/ulricehamn-pride, facebook event “Ulricehamn Pride 2020” or contact stina@sjuharad.rfsl.se

I programmet här ger vi er en överblick – mer information om allt kommer.
Kontakt: Stina Nilss, stina@sjuharad.rfsl.se

Anmälan
Anmäl dig till de program du vill besöka genom att skriva upp dig här: https://forms.gle/fH67ctWfov2MtgpB7 – först till kvarn, begränsat antal platser. Det finns också listor på Rådhuset från måndag 24 augusti kl. 8.00.
Det går även att dyka upp på plats, med reservation för att det är begränsat med platser och att anmälda besökare har företräde. Tack för förståelsen!
Problem att fylla i anmälan? Hör av dig till stina@sjuharad.rfsl.se

PROGRAM

Rådhuset: tisdag-lördag
Öppen mötesplats med fika, podcasts, samtal och utställningen LGBT-Free zones av Bart Staszewski, tidslinjen Det Har Hänt – nedslag i hbtqi-historien 1869-2020, broderiprojektet Säg det med ord och den digitala utställningen Aroace Art Sweden.
Visningar går att boka, via stina@sjuharad.rfsl.se
Öppettider: 
Tisdag: 10-18
Onsdag: 10-17
Torsdag: 10-21
Fredag: 10-17
Lördag: 11-14

Walk with pride
Promenad med historiska nedslag, kluriga frågor och tankeväckande citat. Karta och mer information hämtas på Rådhuset, Bar Prego eller hittas via facebook-event och hemsida.

Ulricehamns Bibliotek
Bokbord – poesi och hbtqia-litteratur! 
Bibliotekets ordinarie öppettider.

Bar prego 
Prides officiella fika- och matställe!
Med miniutställning, plats för samtal och spel – och stans godaste kaffe + italiensk mat såklart. 
Bar Pregos ordinarie öppettider.

Ungas fritid / Ungdomens hus
Tidslinje, fotografier, citat, intervjuer med mera.
Ungdomens hus ordinarie öppettider.

Måndag 24 augusti 
Tema för dagen: psykisk hälsa och idrott

8.00-9.30. Rådhusets trappa. Frukostpromenad och ett gående samtal. Vi går en pratpromenad i en takt som passar alla. Samtal kring rörelse, rörelser och hbtqi-personers hälsa.

11.30-13.30. Rådhusets trappa. Lunchsamtal om psykisk hälsa och idrott. Med exempel från idrottsföreningar och vittnesmål om hbtqi-personers hälsa. 

17.00. Rådhusets trappa. Tipspromenad. Dagens tipspromenad rör sig kring hälsa och idrott, möt idrottare som förändrat och visat mod, slå hål på myter och fördomar. Alla frågor finns också vid trappan för de som inte vill eller kan gå promenaden.

17.30-21.00. Rådhusets trappa. Fokus: hälsa. 

Utställning och presentation av projektet Idrott för alla kroppar

17.30-18.30 Föreläsning med efterföljande samtal: Psykisk ohälsa bland unga hbtq-personer och hur kyrkan kan vara en friskfaktor – Clara Linderland, beteendevetare, diakon i Lidköpings församling och har mångårig erfarenhet av hbtq- och jämlikhetsfrågor. 

18.30-19.30 Högläsning och samtal: Berättelser från vården – vittnesmål och insamlade erfarenheter från hbtqi-personers möte med vården.

19.30-20.30 Boksamtal och författarbesök: Saga Becker – skådespelare, regissör och författare som givit ut romanen “Våra tungor smakar våld” (2019, Leopard förlag). Saga Becker debuterade i filmen Nånting måste gå sönder (regi av Ester Martin Bergsmark) och blev då den första öppet transidentifierade person att vinna en Guldbagge under galan 2015, i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. 

Tisdag 25 augusti 
Tema för dagen: historia och seniorer

8.00-9.30 Rådhusets trappa. Frukostsamtal om hbtqi-historia och äldre hbtqi-personer – inblick i arkiv med ljuset på historiska händelser, och personer, som förändrat världen. 

10.00-18.00 Rådhuset Utställningar, tidslinje och öppen mötesplats

11.30-13.30 Rådhusets trappa Vernissage! Vi öppnar utställningar och tidslinje med presentationer och berättelser, tal och plats för frågor. 

16.00-17.30 Rådhusets trappa Seniorträff – pratpromenad & möjlighet att se utställning. RFSL Sjuhärads seniorverksamhet bjuder in alla äldre till en promenad med samtal om och berättelser från äldre hbtqi-personer. Möjlighet att se utställningar finns, begränsat antal personer inomhus.

18.00-19.30 Folkets hus, Blidsbergs bygdegård Queer*Moving*History – filmvisning och samtal. Projektet Queer*Moving*History drivs av SAQMI, QRAB och RFSL Sjuhärad – här bjuds på tre kortfilmer och efterföljande samtal med Pia Laskar, Anna Linder och Stina Nilss. Begränsat antal platser. Filmerna som visas: Gender Queer: Qu’est-Ce Que C’est? av Del LaGrace Volcano (with Cara Lavan), Susana av Susana Blaüstein Munoz och Manhood av Mia Engberg

Onsdag 26 augusti 
Tema för dagen: politik och protester, lag och rätt

8.00-9.30 Rådhusets trappa Frukostsamtal om polisvåld och protester som spelar roll. Den senaste tidens uppmärksammande av rasistiskt polisvåld är inget nytt, här lyfter vi protester genom historien som spelat en viktig roll för mänskliga rättigheter och sätter fokus på hur svensk polis kan arbeta bättre såväl antirasistiskt som för hbtqi-personers rättigheter.  

10.00-16.00 Rådhuset Utställningar, tidslinje och öppen mötesplats. Visningar av utställningar går att boka.

12.00-13.00 Rådhusets trappa Bart Staszewski om kampen för hbtqi-rättigheter i Polen. Bart Staszewski är aktivist, journalist och fotograf som de senaste åren fått stor uppmärksamhet för sina kampanjer och sitt arbete – tillsammans med många – för att stoppa utbredningen av homo- och transfobi i Polen. Välkomna till ett högaktuellt samtal om politik, religionens roll och protester som gör skillnad. 

16.30-17.15 Rådhusets trappa Försnack: allmänhetens frågor till politiker, inför utbildning av politiker. Vi samlas inför kvällens utbildning för lokalpolitiker och samtalar om vilka frågor invånare i Ulricehamn ser som viktiga att ta upp. Vad vill ni skicka med till politiker? Vad kan göras bättre i Ulricehamn vad gäller hbtqi-frågor?  

17.30-20.00 Stadshuset (Ej öppet för allmänheten) Utbildning av Ulricehamns kommunpolitiker

Torsdag 27 augusti
Tema för dagen: asylrätt och antirasism, representation och språkets betydelse

8.00-9.30 Rådhusets trappa Frukostsamtal om hbtqi-rörelsens arbete med antirasism och asyl. Hbtqi-rörelsen är inte fri från rasism och arbetet för asylrätt har långt kvar att gå. Här lyfter vi vad som görs och vad som kan göras bättre, med exempel från såväl Sverige som internationella organisationer och händelser. 

10.00-21.00 Rådhuset Utställningar, tidslinje och öppen mötesplats. Visningar av utställningar går att boka.

12.00-13.00 Rådhusets trappa Boksamtal: Ocean Vuong – En stund är vi vackra på jorden. För er som läst boken inför och i liten grupp vill prata om era upplevelser av läsningen!

16.00-21.00 Rådhuset och Rådhusets trappa Fokus på asylrätt och antirasism, representation och språkets betydelse 

16.00-17.30 Rådhuset och Rådhusets trappa Workshop med Ourstory: Veronica Odetunde, Nathan Lemessa, Daniela M. Rojas och Mohamad Mavi Al haj Hussain. Obs denna punkt är separatistiskt, enbart personer som rasifieras som annat än vita deltar. Under resten av kvällen är alla välkomna!

17.30-18.00 Rådhusets trappa Föreläsning med juristen och aktivisten Ivan Mwanje om mänskliga rättigheter globalt med fokus på hbtqi-personers rättigheter i Uganda. 

18.30-19.30 Rådhusets trappa Ourstory: samtal, berättelser och presentation från RFSL Newcomers Sjuhärad, Ourstory och workshopen tidigare under dagen. 

19.30-20.30 Rådhusets trappa Språk, representation och språkets betydelse. Samtal mellan Ulricehamns Tidning och Kultwatch. Kultwatch är sajten för kulturverk, kulturanalys och debatt med en feministisk, klassmedveten och avkoloniserad blick. I samtalet lyfts frågor som Kultwatch arbetar utifrån, också ur en lokaljournalistisk kontext.

20.30 Rådhusets trappa Spelning: Riksspelmännen Jenny Gustafsson och Pers Nils Toft tar med oss på en resa i tid och rum. Briljant och svängigt låtspel av två välrenommerade musiker.

Fredag 28 augusti
Tema för dagen: arbetsveckan slutar med tema arbete

8.00-9.30 Rådhusets trappa Arbetarfrukost och en stund med samtal om de där snacken vi tar och inte tar runt fikaborden. Vad finns det för taktiker att förändra ett homofobiskt, transfobiskt eller rasistiskt vardagsspråk?

10.00-16.00 Rådhuset Utställningar, tidslinje och öppen mötesplats

11.00-11.30 Rådhustorget fikapaus med samtal om arbetsplatser och fackligt arbete kring hbtqi och mänskliga rättigheter. Vi tar en paus i arbetet med en arbetarfika, och får en inblick i hur fackliga organisationer har arbetat och arbetar med mänskliga rättigheter, mot diskriminering och för ökad öppenhet på arbetsplatser. 

16.00 Rådhustorget Stämpla ut och ta del av samtal om olika aspekter av arbete

Vad är arbete egentligen: en arbetsplats, en kamp, ett brödjobb, ett intresse, en relation. Här lyfter vi queera aspekter av arbete med internationell utblick.

18.00 Bryggan Afterwork och poesi med Kristofer Folkhammar. Poeten och litteraturkritikern Kristofer Folkhammar samtalar med utgångspunkt i poeten och författaren Ocean Vuongs verk, med särskilt ljus på den senaste, hyllade, romanen En stund är vi vackra på jorden, samt läser ur sin egen senaste diktsamling: I takt, Inatt. Samtalsledare: Marie Hållander. 

19.30-sent Bryggan fredagshäng på Bryggan. Välkomna att ta en bit mat och umgås, glöm inte att boka bord – det blir lätt fullsatt. Från 21.00 bjuder Bryggan på quiz och trubadur. 

Lördag 29 augusti
Tema för dagen: manifestationer och gemensam kamp

11.00-14.00 Rådhuset Utställningar och öppen mötesplats samt samtal om och visning av exempel på manifestationer och gemensam kamp – från olika delar av världen.

11.00-12.30 Bar prego  Anhörigträff. Är du anhörig, vän eller på annat sätt närstående till en hbtqi-person? Vill du träffa andra som delar samma eller liknande erfarenhet. Välkommen! Tulay Orre, verksamhetsansvarig för RFSL Sjuhärad och förälder till en hbtqi-person, leder träffen. Lunch finns att köpa men det går bra att komma utan att handla. 

15.00-17.00 Järnvägsområdet/utmed och i sjön mfl platser Manifestation: pride statements. I år blir det ingen prideparad i Ulricehamn, men kampen för lika rättigheter behöver synliggöras – pandemi eller ej. Därför välkomnar vi er att ta del av budskap och en gemensam utspridd manifestation i Ulricehamn. Ta en promenad, se till att hålla avstånd, läs budskap på banderoller och plakat och glöm inte att blicka ut över sjön, mot vägarna och upp mot himlen. 

17.00-19.00 Utmed sjön Eftersnack: pride året runt, med picknick.

20.00-sent Någonstans i Ulricehamn Hampus Carlsson live! En glittrande, sprakande, energisk, exklusiv spelning: bara för er. Anmäl dig så får du veta plats.

Fler programpunkter och mer information kommer. Information in English will come.

Platser: 
Rådhuset och Rådhustoget, Bogesundsgatan 25 – utställningar, tidslinje, plats för program
Bar Prego, Storgatan 14 – plats för program 
Folkets hus och Folkets hus trappa, Nygatan 24 – plats för program
Blidsbergs bygdegård, Blidsberg 204 – plats för program
Utmed sjön/järnvägsområdet – plats för program
Ungas fritid / Ungdomens hus, Nygatan 21 – plats för program